Motiv og motivering

Udgivet af Kirsten Bjergskov Grarup den

Jeg har opdaget, at hver gang jeg går tur, så får den næsten altid sit eget motiv. Det kan være granernes susen, eller solens lysstriber igennem de høje stammer og nålenes blødhed. Det kan også være glimtet i søens krusninger, isens mønstre, eller hvordan himlen reflekteres i vandet. Motivet lagres i mit sind og oftest også i mit kamera.

Andre gange er det bittesmå detaljer som fanger mit øje – et tabt hårspænde eller en vante, en særpræget vækst, en uventet farve eller affald. Associationer til hvad naturens tilfældigheder ligner, hvem der ellers har gået lige her og spist kanelgifler, drukket Slotsøl eller engang købt en grøn kam.

Pludselig er der gået tre uger af det nye år, og med udgangspunkt i min egen hoveddør har jeg gået masser af ture allerede. Den lille sviptur rundt om byen, den lidt længere gennem skoven på den anden side af hovedvejen, eller den hurtige op over bakken.

Der er også rundturen ned gennem skoven og rundt om Groest Hede, eller bare langs med heden og gennem Holtum ådal. Selvom mange af skovene jo er produktionsskove med dertil hørende praktiske og funktionelle lige skovveje, så gør topografien og de mange buler i landskabet, at der alligevel er utrolig megen variation i turene. Og ikke mindst spændingen hver gang man kommer til en åbning eller lysning i landskabet – hvis jeg går stille, mon der så står en hjort, sidder en rovfugl eller lister en ræv?

Jeg har hundredevis af billeder fra Groest Hede – jeg bliver aldrig træt motivet eller af lyset, himlen, silhuetterne af fyr og ene, farvernes skiften i græs og lyng.

Andre gange kommer bilen en lille smule i spil og hjælper mig et smut til Hampen Sø og Palsgård Skov. Søen ligger bare 6-7km mod nord og indbyder til eventyr. Skovene forsøger at lokke mig væk fra den traditionelle rundtur omkring søen og i stedet opdage moserne, andre søer, krat og træer.

De næsten daglige ture kan være alt lige fra få kilometer til over ti – jeg mangler aldrig motivering for at trække i støvlerne og det relevante tøj.

Motivet kan blive motiveringen – så kig dig omkring næste gang du går tur og lad fantasien boble.

Træer på træ – i den seneste storm væltede en af de gamle døde bøgetræer, og barken faldt af og afslørede et nyt landskab: Silhuetten af træer mod en gylden himmel.
Eller bare noget så fantastisk som Honningsvampens rhizomorpher – tråde med gift, som svampen sender ind under barken. Når træet dør, så udvikler svampen de smukke og fine buketter af “rigtige svampe”.
Men jeg så en tuschtegning af vinternøgne træer med grene og kviste ligge i skovbunden!

Kategorier: Landskaber